top of page

Tidligere Europajolle sejler Anette Viborg til OL i første forsøg


Artikel af Jan Christiansen fra facebook gruppen Dansk Sejlunion Sport

Anette Viborg til OL i første forsøg - men ikke ad den lige vej

En af de sejlere, der allerede har sikret sig en plads til OL i Rio er Anette Viborg fra Horsens Sejlklub. Hendes vej til denne plads er ikke helt almindelig, og OL var ikke en barndomsdrøm for hende. Her er hendes historie om vejen til OL:

Anette voksede op i Horsens Sejlklub. Som rigtigt mange andre startede hun i Optimisten. Herefter blev hun ”tvunget” over i E-jollen. Det var klubbens politik at køre ét spor fra Optimist til E-jolle.

I starten føltes det som tvang, men Anette kom hurtigt til at elske E-jollen. Først og fremmest fordi der var nogle stærke piger i klassen. Det var på det tidspunkt hvor E-jollen var på vej ud af det olympiske program. Men sejlere, som Signe Livbjerg, stillede stadig op til start og var et stort forbillede for Anette. Hun holdt også af, at klassen var for både drenge og piger. Det gav godt sammenhold og et godt miljø. Og det var fedt at konkurrere mod de fysisk stærkere drenge. Det krævede som pige, at man var både en klog og teknisk dygtig sejler for at have en chance. Hjemme i Horsens så hun fordelen i, at klubben satsede hårdt på én båd. Der var altid mange til træningen.

Anette blev en af verdens bedste E-jollesejlere. Det gav hende lyst til mere, og der opstod en lille olympisk drøm. Det blev til 470 jollen sammen med veninden og sejlerkammeraten fra Horsens. Men projektet kuldsejlede og det med et knust venskab til følge. På den positive side var der to ting; veninden blev klar over, at hun ikke ønskede at sejle på så højt niveau. Og Anette blev klar over, at hun virkelig gerne ville sejlsport.

Aarhus Sailing Academy – vejen til at blive en dygtig sejler

I de år drev Idrætshøjskolen i Aarhus et Sailing Academy. Her skrev Anette sig ind og blev koblet ind i skolens Melges 24 projekt med Peter Hansen og Rasmus Køstner som trænere. Et bedre sted at lære professionel sejlads fandtes næppe i disse år. Anette befandt sig vel i skolens miljø. Så godt, at da hun afsluttede højskoleåret, valgte hun at fortætte et Melges 24 kvinde projekt i samarbejde med skolen. Anette var taktikker på holdet Team XX. Tøserne sejlede en lang række internationale kapsejladser i Melges 24 mod gamle garvede mænd – og de gjorde det godt. Det førte til at Anette efterfølgende blev ansat et år som Akademileder på Sailing Academy. Et af de mest udfordrende år i hendes karriere.

Professionel sejler

På en af de mange ture med Team XX mødte Anette, Nigel Young, der er er leder af North Sails Irland. Nigel så et stort potentiale i Anette og hjalp hende efter Team XX projektet med at få job som taktiker rundt i verden. På en tur til Miami møder hun Vincent, der er leder af North One Design, men i USA. Vincent siger direkte til Anette, at hun spilder tiden i Melges. ”En dygtig sejler, skal have god balance” Og så pegede Vincent over på 49erene, der stod på kajen. Først er Anette pisse sur, hvad bilder Vincent sig ind. Her stod hun 20 år gammel, som prof taktiker i USA. Han måtte da give hende lidt skulderklap. Men Vincents ord skabte en tvivl. Det blev en længsel efter at styre sin egen kampagne. Og det ville hun gerne udfordre.

Men OL vejen blev stadig mere snoet. Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner inviterede Anette ind som medieansvarlig og ansvarlig for at sejle med gæster i deres Extreme 40 kampagne. Her arbejdede hun under Ole Egeblad, Kommerciel Manager. Her lærte Anette, hvordan man skaber fundamentet for at tjene penge på sejlsport. Da Ole forlod Extreme 40 projektet. Fandt Anette hurtigt ud af, hun skulle det samme og lade nogen andre tage over. Nu havde hun lært det, der skulle til for at drive egen kampagne.

Et nyt Horsens projekt

Anette tager hjem til Horsens for at finde et nyt projekt. Nacra 17 er på vej til at blive olympisk og hjemme i Horsens findes et Hobie team, hvor den styrmanden er blevet skadet. Det ser Anette som muligheden til at tage fat i gasten og starte et Nacra17 projekt. Sammen med Martin Hjortlund begynder Anette derfor at sejle først Nacra 18 i Kaløvig Bådelaug. Og så snart besætningen har fået tegnet lån til deres egen Nacra 17, så køber de deres første båd.

Horsens til OL

Martin og Anette sætter i gang med megen hjemlig træning. Flere andre Horsens sejlere klarer sig rigtigt godt internationalt i andre olympiske klasser; Anne-Marie Rindom avancerer i Laser Radial feltet og søstrene Schütt er gået sammen i FX. At Horsens er en klub med sportslige ambitioner, er der ikke tvivl om. Sammen med en tidligere sponsoransvarlig i Horsens Sejlklub, Søren Klint og en anden klubmand, Peter Bjerremand – begge erhvervsfolk i Horsens, starter sejlerne ”Horsens til OL”. Projektet Horsens til OL bliver hurtigt en succes i Horsens, og det kommer alle OL sejlere fra Horsens til gode – også Martin og Anette, som nu kan sætte i gang i den første sæson med lidt penge på lommen til konkurrencer.

Gasten springer fra, og et gastetilbud kommer fra Allan Nørregaard

I løbet af deres første sæson gør Martin en enkelt tur med en super yacht. Da han kommer hjem, er han en forandret mand. Martin har fundet ud af, at han hellere vil ud på de rigtigt store have med de helt store både. Og derfor melder han sig ud af projektet med Anette. Men Anette har nu for alvor fået blod på tanden. Hun vil en OL kampagne; det er nu hendes vej frem til at blive en af verdens bedst kvindelige sejlere.

Da der samtidigt er behov for supplement og udskiftning i andre danske Nacra 17 teams, byder Anette sig selv ind som reserve til Line Just og Allan Nørregaard. Det bliver ikke til så meget før end Line og Allan må se i øjnene, de ikke er på den rigtige vægt. Og Anette bliver spurgt af Allan Nørregaard, om hun vil ind som reserve, for at de kan teste grej på den rigtige vægt. Efter en længere udtagelse i foråret 2015 bliver Anette ny fast makker med Allan Nørregaard.

Allan Nørregaard er Kolding sejler. Han sejlede OL i London i 49´er og tog her en bronze. Derfor er OL projekter ikke noget nyt for Allan. Og det kommer Anette til at drage nytte af; på relativt kort tid bliver Anette og Allan et af to meget stærke danske top-teams internationalt i den nye olympiske Nacra 17. Og da udtagelsen går i gang i efteråret ´15 starter de med at lave en EM bronze. I februar ´16 afsluttes OL udtagelsen med VM i Clearwater, USA. Her tager Anette og Allan VM sølv – og de vinder samtidig udtagelsen til OL.

En historie om at følge sine muligheder

Anette fremhæver selv, at hvis man vil langt i sejlsport, må man tage initiativ og løbe risici. Og ofte tage muligheder, man ikke føler sig kvalificeret til, men tro på man kan lære at udfylde rollen.

Data: Anette Viborg er 25 år. Gift med Rasmus Damsgaard som sejler Melges 24. Anette læser bachelor i økonomi, HA almen på Aalborg Universitet.

89 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Opdatering af Europeclass klasseregler

Danmark har, på tre følgende IECU generalforsamlinger fremlagt forslag om at lovliggøre brugen af elektronisk kompas i klassen. På generalforsamlingen under Verdensmesterskabet i Vallensbæk 2023, blev

bottom of page