top of page

Anna Livbjerg Europajolle verdensmester 2022 for 10 gang!

Årets verdensmesterskab for Europajoller 2022 blev i Douarnenez i sydvest Frankrig 6. – 12. juli 2022.Fra Danmark deltog 19 drenge, og 9 piger. VM sejles i opdelte fleets. 88 drenge og 58 pigerne stillede til start.


I dagene inden VM, blev der sejlet Open Week. Open Week er udtagelsesstævne, for de ikke forhåndskvalificerede sejlere. En stor del af deltagerne i Open week er dog allerede kvalificeret, så stævnet fungere primært som forberedelse til VM. Til Open Week stillede 97 sejlere til start i én samlet fleet.


Open Week blev vundet af danske Casper Fink, Sønderborg Yacht Club tæt forfulgt af Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug. Det tegnede rigtig godt for VM, med de to danske topplaceringer i forberedelsesstævnet.


VM startede ud i let luft, og stigende temperaturer. Den lette luft har tidligere skabt udfordringer for de danske sejlere, ikke mindst mod de hurtige let vejrs specialister fra Spanien.

I år var det dog tydeligt at det danske team, siden sidste år havde fokuseret sin træning på at blive hurtigere i let vejr.


Som stævnet skred frem, stod det klart at specielt Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug og Camilla Svensson, Skærbæk Sejlklub hos pigerne i den grad havde fundet farten, og den korteste vej til mærkerne.


De to danske sejlere var, hos pigerne konstant med helt fremme. Efter to dages sejladser med let til jævn vind havde Anna lagt sig i spidsen for stævnet, tæt forfulgt af Camilla på en lovende anden plads.

Hos herrerne var det knap så rødt og hvidt efter de to første sejladsdage. De danske drenge kæmpede lidt med den lette luft, og specielt de to hurtige let vejrs sejlere fra Spanien Pau S. Catafal & Daniel Cabé, og sidste års verdensmester fra Norge Lars Brodtkorb var stærkt sejleren. Dog var der flere danske sejlere i top ti, så stævnet var fortsat helt åbent.

På stævnet tredje dag blev sejlerne, som de foregående dage sendt på vandet kl. 11:30 med planlagt start ved 13tiden. Dog var sommeren nu for alvor kommet til Douarnenez, med høj sol og +30 grader, men desværre absolut ingen vind. Efter mere end 5 timers ventetid på vandet i stegende hede, uden mulighed for at finde skygge for sejlerne erkendte banelederen at der ikke blev nogle sejladser den dag.
Da sejlerne nu var to sejladser bagud, og de kommende dage var usikre med vind i dagtimerne, besluttede stævneledelsen at rykke starttidspunktet frem, så der var coachmeeting kl. 07:00, og planlagt start kl 09:00 på stævnet fjerde dag. For sejlerne betød det morgenmad ved 6tiden, og tilrigning ved 06:45tiden.

Da sejlerne mødte op på havnen, var det til en episk smuk solopgang, over et helt spejlblankt Douarnenez Bugt. AP/Udsættelse blev sat og sejlerne samles i Race Village, lidt trætte men dog ved godt mod. Efter 2timers venten så det ud til at kom vind, og AP blev strøget. Da 2/3 af sejlerne var kommet i vandet, og på vej ud af havnen, forsvandt vinden igen, og sejlerne blev kaldt på land igen.


Først kl. 14 så det ud til at bugten blev fyldt op med vind, og sejlerne blev igen sendt på vandet. Efter lidt yderligere udsættelse på vandet, kom sejladserne endelig i gang ved 16tiden, Der blev afviklet 3 sejladser for begge fleets og det var nogle meget trætte sejlere som kom tilbage til slæbestedet ved 20tiden.En lang dag havde fundet sin ende. For drengene havde specielt Andreas Svensson, Skærbæk Sejlklub en god dag på vandet, og var nu rykket op i den samlede stilling så en podiepladsen var indenfor række vide.


Hos pigerne så det godt ud for Anna Livbjerg, som havde sat en stabil serie ind, i de tre sejladser, dog var point afstanden ned til sølv kun et enkelt point. Camilla Svensson havde haft en ok dag på vandet, kun i sidste sejlads var det ikke gået hendes vej hvor hun endte på en 21 plads, hvad betød at hun var rykket ud af podiet, og ned på fjerde pladsen. Så alt var åbent, inden stævnets femte og derved sidste kapsejladsdag.


Som de foregående dage blev sejlerne mødt af det smukkeste sommervejr på stævnets femte dag, men igen absolut ingen vind. AP kom op. Tiden gik, og troen på at det skulle lykkedes svandt ind. Banelederen sendte sine folk på vandet ved 12tiden, men de to måltagningsbåde lå fortsat fortøjet til kajen.


Fortsat absolut ingen vind i banen området. Sidste startmulighed var kl. 15:00. En time før sidste starttidspunkt, var kapsejladsområdet fortsat fuldstændigt spejlblankt, og de tre trut lød. Ikke flere sejladser, resultaterne fra stævnets fjerde dag, var nu også det endelige resultat for VM2022.


Og hvilke herlige resultatlister. Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug verdensmester 2022 nu for tiende gang, Camilla Svensson, Skærbæk Sejlklub på fjerde pladsen. Hos drengene var det også en Svensson, nemlig Camillas lillebror Andreas Svensson, Skærbæk sejlklub som her var bedste placeret dansker ligeledes på fjerdepladsen, og yderligere tre dansker var i top ti ved Casper Fink, Sønderborg Yacht Club nr. 6, Oscar Thule, Fredericia Sejlklub nr. 8 og Frederick Bløcher, Faaborg Sejlklub 9.


Under VM har det danske hold fungeret som ét team, under ledelsen af de tre trænere, ved Per Baagøe, Christian Rindom og Michael Hestbæk. På land brugte sejlerne tiden sammen med kortspil, skak og almindelig hygge, ligesom at sejlerne på vandet hang ud sammen på de tre træner RIB.


Næste mesterskab er Masters & Junior EM, som afvikles i Muritz/Robel i Tyskland 2. - 11. august. Europajolle klassen DM afvikles i Faaborg den 26. – 28. august 2022.


Se de samlede resultater her:

35 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page