top of page

Danmark vinder 1xguld, 1xsølv & 2xbronze til Junior Europamesterskabet 2022!Efter et herligt masters EM, med guld til Danmark var det tid til at ungdommen kom på vandet.

Europajollernes Junior Europamesterskab, hvor sejlere op til 19 år sejler om den prestigefyldte titel.

Et mindre, men dog stærkt dansk hold bestående af syv drenge og to piger, under ledelse af træner Per Baagøe var udtaget til JEM. Ikke alle nationalt udtagne sejlere deltog, da stævnet lå datomæssigt sammen med skole opstart.

Mesterskabet blev sejlet fra den lille sejlklub Röbel Sailing Club, på Müritz See i det nordøstlige Tyskland.


Vejr- & vindforholdende var som til Masters EM, præget af det stabile højtryk som lå over Tyskland. Det betød massere sol, temperaturer op til 30 grader, men i dagtimerne absolut ingen vind.

I starten af stævnet blev sejlerne slæbt ud på søen fra morgenstunden, og forsøgt startet i absolut ingen vind. Det betød mange timers ventetid for sejlerne på vandet.

For alle dage gjaldt at i løbet af sen eftermiddag/tidlig aften kom der lidt opfriskende vind. Dog fortsat præget af store områder uden vind, og massive vinddrejninger. Konsekvensen var at stævneledelse efter to MEGET lange dage startede med udsættelse på land, hvad for sejlerne gav dem god tid til at hygge sig, og få styrket det sociale fællesskab.


Som stævnet skred frem, stod det klart at de danske sejlere var taget til JEM sulten på metal. Ikke mindst den hurtige Fredericia sejler Oscar Thule, som i andre stævner har været lige ved og næsten, mens til det nylige overstående VM lige manglede det sidste, så skarp ud. Også klubkammerat Camilla Svensson, ligeledes Fredericia Sejlklub så hurtig ud. Camilla kom til JEM med en imponerende fjerde plads fra VM, var på forhånd en af favoritterne til en podieplacering.

For Oscar var det dog ved at slutte nærmest på stævnets første dag ved at han fik en protest fra en spansk sejler som mente at Oscar havde vendt for tæt på ham. I første omgang blev Oscar disket, hvorved hans lovende 5. plads blev konverteret til en DSQ. Et resultat som ville gøre et topresultat meget vanskeligt, med tanke på de ekstremt vanskelige forhold.


Heldigvis var der bane officials som havde set episoden, og som kunne skabe grundlag for en genåbning af protesten. Resultatet blev at Oscar blev genindsat i sejladsen, og protesten blev afvist da der ikke havde været en episode. Herefter leverede Oscar alene placeringer i top syv. Det betød at Oscar inden stævnets sidste dag lå til guld, med 3 point ned til den efterfølgende spanske sejler Daniel Carbré. Så alt var fortsat åbent.

Camilla Svensson, Fredericia Sejlklub havde en lidt tung start på stævnets første dag, hvor hun sluttede to af sejladserne helt ude af top ti. Placeringer som betød at hun var presset op mod muren, da der var sejlere som havde lavet ene top-10-placeringer.

Men da anden dag kom, så var det en forandret Camilla, som i den grad havde fået fart i jollen. Samme gjaldt stævnets øvrige dage hvor hun sejlede sig til placeringer blandt de fem første i samtlige sejladser, heraf to 2. pladser. Imponerende comeback efter hendes lidt forsigtige start. Inde stævnets sidste dag lå Camilla, med hendes imponerende serie til sølv, 2 point foran Antonia Richter, og kun 1 point op til guld.


På stævnets sidste dag blev sejlerne mødet af en fuldstændig vindstille sø, og 30 graders varme. Sejlerne blev sendt på vandet, og måtte qua den manglende vind alle trækkes ud. På vandet blev de mødt af AP, og derved udsættelse. På et tidspunkt så det ud til at der ville komme lidt luft, men inden bane kom påå plads, var vinden forsvundet. Efter endnu mere ventetid, så traf baneledelsen den eneste rigtige beslutning, nemlig at opgave alle startforsøg, for derved at afslutte stævnet.

Jublen brød ud i den danske fleet, da det så betød at Oscar Thule havde vundet guld og Camilla Svensson sølv. To imponerede resultater, ikke mindst på baggrund af de ekstremt lette og vanskelige forhold, hvor navnlig de meget små og lette sejlere fra Spanien tidligere har skabt udfordringerne for danskerne under disse forhold.

Hos U18 sejlerne lynede danskerne også, ved at Karoline Kiel, Kaløvig Bådelaug og Andreas Svensson, Fredericia Sejlklub begge vandt bronze i henholdsvis pige som drenge gruppen. Et imponerede resultat af de to unge sejler.

Også for Martin Olesen Kaløvig Bådelaug blev det et resultatmæssigt godt stævne ved at han, på trods af en vanskelig start med to placeringer i t30erne, sluttede på en lovende og imponerende 8. plads hos drengene.

Det næste Europajolle stævne er klassen DIF-Danmarksmesterskab, som afvikles i Faaborg sejlklub 26. – 28. august 2022.

Se de samlede resultater her:

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Opdatering af Europeclass klasseregler

Danmark har, på tre følgende IECU generalforsamlinger fremlagt forslag om at lovliggøre brugen af elektronisk kompas i klassen. På generalforsamlingen under Verdensmesterskabet i Vallensbæk 2023, blev

Comments


bottom of page